PIZZA ALLA ROMANA

Turbūt daugeliui ne paslaptis, kad italai yra gana išdidūs žmonės. Netgi Italijoje jie konkuruoja tarpusavyje ir niekaip nesutaria kuri pica geriausia ir skaniausia – visiems žinoma neapolietiška ar tradicinė romietiška. Žinoma, daugelis Romos gyventojų sakys, kad tikroji pica yra romietiška, tuo tarpu Neapolio regione girdėsime kitą istoriją.

Skirtingai nuo neapolietiškos, romietiška pica pasižymi traškesniu picos pagrindu, nes tešlos gamybai naudojama nemažai alyvuogių aliejaus. Beje, dažniausiai ji pjaustoma ir parduodama gabalėliais (pizza al taglio). Šią picą atradome gyvendami Romoje, o grįžę į Lietuvą negalime ištverti nė savaitės be jos.

Šį kartą siūlome gaivų ir kiek netradicinį derinį – ančiuviai su stracciatella sūriu.

Picai:

  • 500g miltų Tipo “00”
  • 400ml šilto vandens
  • 10g šviežių mielių
  • 80g ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • jūros druskos
  • pomidorų padažo CILIEGINO
  • apie 500g vyšninių pomidorų (Ciliegino arba Datterino)
  • džiovintų čili pipirų
  • stracciatela sūrio
  • ančiuvių Angelo Parodi

Picos pagrindui naudokite miltus „Tipo 00“ ir ypač tyrą alyvuogių aliejų PARTICELLA 34.

Į didelį indą įpilkite 400 ml drungno vandens, įdėkite 10 g šviežių mielių ir palikite kelioms minutėms pastovėti. Vandens ir mielių mišinį po truputį pilkite į dubenį su 500 g miltų ir dideliu žiupsniu druskos. Gerai viską sumaišykite, kad tešla taptų vientisa. Įpilkite 80 g alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišius palikite kildintis šiltoje vietoje apie 3 valandas. Tešla turi būti gana skysta ir burbulinga.

Tešlai iškilus, atgnybkite maždaug 1/3 tešlos ir rankomis ištampykite ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos, tešlos nebūtina kočioti. Ant pagrindo gausiai dėkite pomidorų padažo CILIEGINO ir virtus vyšninius pomidoriukus. Pomidorus (naudokite itališkus Ciliegino arba Datterino) pavirkite ant mažos ugnies kartu su druska, alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu džiovintų čili pipirų kol jie sukris.  

Picą dėkite į maksimaliai įkaitintą orkaitę ir kepkite kol paruduos picos kraštelis (apie 10-15 min). Svarbu, kad picos padas būtų gerai iškepęs ir traškus, todėl siūlome kepti orkaitės apačioje.

Picai iškepus, dėkite stracciatela sūrį ir ančiuvius. Ant viršaus galite užbarstyti šiek tiek smulkintų petražolių.

Mėgaukitės dar šilta pica ir dalinkitės ja su artimiausiais žmonėmis!